A digitális jegyzetelés legújabb formáját a Rocket Book nyújtja, amely pillanatok alatt egyetemisták kedvence lehet.

Nagyon sajnálom, hogy ez a találmány nem néhány évvel korábban érkezett a magyar piacra, bár még most sem késő hasznát venni.

 Nem vagyok egy megszállott grafomán, de van, hogy elkap a Múzsa és inkább tollat ragadok billentyűzet helyett. Ez most egy kivétel, hiszen bort ivó, vizet prédikáló pap módjára verem a billentyűzetet, de hagyjuk a papolást.

Engem levett a lábamról. Nagyon egyszerű sushikimchis oka van: egyszerre ötvözi a modern technikát és a hagyományt. Amikor megláttam a Facebookon a hirdetést, rögtön beszippantott. Az első momentum, amire ugrottam, a kézírás címszava volt, aztán rögtön a digitalizáció ragadott magával. Be kell látnunk, hogy az Y generáció átmeneti korosztály, akik megőrülhetnek az efféle kütyükért. Mint említettem, engem megvett kilóra. Jobb lett volna, ha hallgatok a józan eszemre, és inkább digitális palatáblára ruházok be, de máris ecsetelem, miért hallgattam inkább a szívemre.

A digitális palatábla már nem az Y generáció, sokkal inkább a konzervatív Z generáció eszköze. Az Y generáció tagjaként nem 120 km/órával száguldok a digitális sztrádán, hanem csak egy Polski Fiat kényelmes 80-as tempójával. Ezzel is aláírom, hogy a posztmodern letűnő csillagai közt haldoklom. Sok kortársamhoz hasonlóan bennem is él még egy romantikus képzet a formáról, amitől nem tudok szabadulni.

Mennyivel sokat mondóbb, amikor egy irodalmi alkotást saját kezűleg írva olvashatsz! Ezt csak az tudja, aki múzeumba jár. Vagy maga is így adja közre az írásait. Szerintem igenis fontos az SK (ti. saját kezűleg) mind a mai napig, nem csak a posták értesített levélküldemény nyomtatványán. Azt kell mondanom, annak a századnak vagyunk a gyermekei, akik egyre inkább elhagyják a kézírást, de a Rocket Book mégis arra tesz tudatos vagy tudattalan kísérletet, hogy sokáig megőrizze a kézzel írás hagyományát.

Meg is rendeltem nem sokkal a felfedezése után az első füzetem. Jelenleg három fajta  kétféle méretéből lehet választani, de a használatukra ugyanaz vonatkozik:

  1. telepítsd az okostelefonodra a Rocketbook applikációját és állítsd be rajta, melyik felhőszolgáltatásba mentsen.
  2. Írj a lapra, majd szkenneld be az okostelefonoddal.
  3. Végül tűntesd el az irományt a papírról, hogy ismét élvezhesd a SK jegyzetelés vagy skiccelés örömét.

Nézzük a fajtákat!

A Rocketbook One jellemzője, hogy egyszer használatos és 140 oldalt tartalmaz. A savmentes, finom lapokon pontháló van, amelyre bármilyen íróeszközzel lehet írni. Ha betelt a füzet, akár ki is dobhatod, amennyiben előtte minden oldalát elmentetted valamelyik tárhelyre.

A másik a Rocketbook Wave, amely azzal a fantasztikus tulajdonsággal rendelkezik, hogy a speciális lapnak hála egy kis mikrózás után újrahasznosítható. Mondjuk ez a művelet mindössze ötször ismételhető. A Pilot Frixion tollakkal lehet rá jegyzetelni, amelyből egyet a füzettel kapsz.

És a kedvencem, a Rocketbook Everlast. Habár mindössze csak 32 oldalból áll, de ezek maradéktalanul újra felhasználhatók, miuán a Pilot Frixion tollal teleírtad és digitalizáltad. Ehhez a füzethez tartozékként jár egy toll és egy törlőkendő.

Az, hogy hová mented, szinte teljesen rád van bízva. Nekem az Evernote és a Google Drive a kedvenceim. Az Evernote-tal már régóta dolgozom, és igen hasznos, főleg a csevegő funkciója miatt. A csapatmunka kiváló támogatója. A Google Drive-ot a nagy tárhely miatt és a szélesebb ismertsége miatt kedvelem. Mindkettővel lehet okostelefonon és PC-n is dolgozni, bár szerintem eltérő a használhatósága technikai szempontból.

Ki kell térnem a szkennelés minőségére is, ami valószínűleg a készüléktől is függ, mert nekem például nem mindig sikerül elsőre tökéletes képet kivitelezni. Érdemes játszani a fénnyel, ha nem csúcsmobillal rendelkezünk. Az elkészült kép formátuma pdf, így valóban sok helyen felhasználható (kivéve itt a blogon).

 Ne habozzatok sokáig, szuperokos telefonokat készenlétbe, kézírásra fel!