Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

SushiKimchi

blogavatar

Aki azért tévedt ide, mert azt hitte, az ételkészítés rejtelmeiről fog olvasni, annak csalódnia kell. A sushikimchi életérzés, életforma és stílus. Egyébként meg egy szóösszetétel: sushi = japán ételfajta + kimchi = koreai savanyúság. A blog célja elsősorban a szórakoztatás, másodsorban az informálás sushikimchi módra :) Más nemzet konyhájából különböző ételfajtajtákról beszélünk, azonban itt a blogon egy tányéron szervírozzuk :) Minden olyan meg fog jelenni a lapon, ami kapcsolódik a sushihoz, a kimchihez és hozzánk, közvetlenül vagy közvetve. Hasznos olvasgatást, jó szórakozást!

Címkefelhő

japán (12),film (5),kultúra (5),irodalom (5),írás (4),gay (4),regény (3),homoszexualitás (3),ókor (2),Miyavi (2),görög (2),kreatív írás (2),Pesti Bölcsész Akadémia (2),Japán (2),muftik (2),fantasy (2),előadás (2),társaság (2),anime (2),könyv (2),ajánló (1),kritika (1),Scarlett Johansson (1),film (1),anime adaptáció (1),Ghost in the Shell (1),Kiborg (1),divatsprint (1),Kitano Takeshi (1),vers (1),Forró mojitó (1),idegen (1),éjszaka (1),koreai (1),sziszifusz (1),Budapest (1),születésnap (1),Ilyana Sanara (1),PIM (1),Pen Club (1),Szellem a palackban (1),digitális (1),Angelina Jolie (1),karitatív tevékenység (1),zene (1),gitáros (1),Démona 2. (1),Kína (1),bőrápolás (1),franchise (1),kozmetikum (1),Dél-Korea (1),szamuráj (1),Barba Negra (1),rocketbook (1),novella (1),unreal (1),coworking (1),szórakozóhely (1),live action (1),koncert (1),adaptáció (1),film ajánló (1),szerelem (1),bölcsészettudomány (1),miyavi (1),budapest (1),kiadó (1),pályázat (1),abe hiroshi (1),aya ueto (1),finn (1),gasztronómia (1),japán alapítvány (1),nyelvtanulás (1),turné (1),diszkrimináció (1),sushi (1),étkezés (1),kulturális (1),történelmi (1),magyaros (1),hagyomány (1),plagizálás (1),nlcafé (1),Barba Negra Track (1),stilisztika (1),nyelv (1),állás (1),ásvány börze (1),lurdy ház (1),manga (1),öröm (1),Illyana Sanara (1),award (1),antropológia (1),történelem (1),világirodalom (1),rpg (1),szórakozás (1),orákulum (1),kandzsi (1),gyakorlat (1),magyar (1),yaoi (1),apollón (1),szerepjáték (1),romantikus (1),Katona André (1),elte (1)

Utolsó kommentek

Követők

OhayoNikki Illyana Sanara

Szerb Antal, a rejtélyes - SushiKimchi módra

Nagyon érdekes cikkbe botlottam a Librariuson, és mit ne mondjak, beindította a fantáziámat.

Aláírom, hogy Szerb Antalról vajmi keveset tudok, és még adós vagyok egy-egy művének az olvasásával, de amit ebből a két sorból megtudunk, nos, arra ösztönözhet, hogy utána járjak a dolognak.

Szerb nagyon sikeres, termékeny író és költő volt a maga korában, és ma is szívesen forgatják a könyveit. Én a Pendragon legendával, valamint A világirodalom történetével azonosítom. Előbbi az olvasólistámon szerepel, az utóbbit pedig a tanulmányaimhoz használtam.

Mióta napvilágra került a naplója, azóta erősen vitatják az irodalomtörténészek a nemi hovatartozását. Bevallom, engem is felcsigázott, és különösen motivál, hogy olvassak tőle. Mert, bár egy naplóba sok személyeset leírhat az ember, az igazság az írásaiban rejtőzik. Ahhoz, hogy fény derüljön a talányra, csak olvasni kell, és megtalálni a sorok közt a valódi Szerb Antalt ;)

Másrészről ott van Radnóti... Vajon miért félt Szerbtől? A piszkos fantáziám megint szárnyal, és bemocskolja Radnótit :D Nincs mese, beléjük kell merülni  szépirodalmi és irodalomtörténeti szinten is, hogy rájöjjünk a titokra ;)

irodalom gay homoszexualitás

Tovább

Plagizálás vs. diszkrimináció - avagy hogyan döntsük el, mi alapján választanak?

:

Az amatőr írók sikeres kiugrási lehetősége az irodalmi pályázatokban van. Legtöbbször. Általában csak úgy spontán kéziratot beküldeni egy kiadóba igazi rulett: vagy elolvassa valaki, vagy a kukában landol.

Illy és én felvettük a kesztyűt egy regénypályázattal a közös írásunkat indítva.

mochi.jpg

N: Illy, hogy is volt?

I: Várjál, eszem… na, szóval: az úgy volt, hogy felvetődött egy cím és egy kérdés, majd te válaszoltál, és megírtuk. Majd úgy döntöttünk, hogy miért ne, küldjük el. Igazából veszíteni valónk nincs, próbáljuk meg. Persze, nem egyszerű történet, nem egyszerű helyszínnel, nem egyszerű témában. Naná volt problémánk, mivel nem kaptunk visszajelzést: hogy “mi a rossz benne”? Majd megbeszéltük, hogy írjuk át. Mondjuk a mai napig felvetődik bennünk a kérdés, hogy mit láttak benne, vagy épp ellenkezőleg, mit nem. Már ha egyáltalán belenéztek. Bár szinopszist is kellett küldeni.

N: Szerintem nagyon is jól megírt kis regény lett belőle. Igaz, van egy szubkultúra, ami adja a célközönséget, de a szerelem, a távkapcsolati problémák és hasonlók nem rugaszkodnak el az átlag embertől. Szóval, ebből a szempontból nem lehet kivetnivaló benne. Leszámítva az apróságot, hogy a főszereplő szerelmesek FIÚK!

Mi mást tehettünk, bétáztatni kezdtük a regényt, hogy megtudjuk, mit rontottunk el. A visszajelzések egytől egyig pozitívak voltak. Tény, hogy voltak benne logikai, szövegalkotási hibák, de alapvetően aki olvasta, nem volt rossz véleménnyel róla.

És aztán… mégis átírtuk.

I: Egyetértek, annál is inkább, mert a “témában” itthon megjelent és olvasott általunk csak szakirodalomnak nevezett, nos… könyvek, minden felsőbbrendűségi érzéstől mentesen hemzsegnek a hibáktól, mind történetileg, mind szövegalkotásilag, és nyelvhelyességileg.
 

(N: Azért nekem tetszett Katona André könyve, egyszer majd olvasd el, és másnak is ajánlom ;) )

Átírás közben is elő-előkerült az eredeti történet és a mai napig nem találunk benne hibát, sem mi, sem azok, akik véleményeztek/véleményeznek. Ami a bétázást illeti, sokszor fordult meg a fejünkben, hogy merjük-e kiadni a kezünkből, hisz elég kemény, mégis stílusos történetről van szó.

N: Eltelt majdnem egy év. Az új változat 70-80%-a van kész. És akkor kaptam egy üzenetet tőled. Még egy nem fogadott hívásom is volt - de aludtam éjszakás után és nem hallottam -, annyira kiborultál.

I: Nem is kicsit, igazából, ha drámaian akarnám kifejezni magam: még mindig remeg a gyomrom az idegtől.

Ugyanis; egy ismerősöm, aki szintén részt vett azon a bizonyos pályázaton, ráadásul heteroszexuális férfiként elejétől a végéig végigolvasta a történetünket, jelentkezett. Nem is akármivel: a kiadó fülszöveg írásra kérte az írópalántákat, és már ki is hirdették a győztest. Felhívta a figyelmemet valamire, és én ugrottam is, elolvasni a nyertes szöveget.

N: Amikor linkelted, nem is akartam hinni a szememnek! Nem is tudom, mit éreztem; düh, csalódottság, és átverve éreztem magam.

I: Hogy tiszta legyen a kép: a nyertes szöveg bemutatta a regényt, ami majdnem egy az egyben a mi történetünk, annyi “pozitívummal”, hogy heteroszexuális kapcsolatról szól. Felmerült bennem újra pár kérdés.

1. Ha anno belekötöttek a helyszínbe és a nevek leírásába, akkor ő miért? Mivel hogy ugyanúgy az angolos átírást használta, és úgyanúgy a Távol-Kelet a helyszín, mint nálunk.

2. Csak heteroszexuális kapcsolatról lehet írni? Akkor viszont nem értem a kiadót, mert náluk jelent meg egy homoszexualitásról szóló könyv magyarul: Ethan és Carter, ami - amúgy, amennyit én láttam belőle,-  nem nevezhető hibátlannak.

N: Mélyen felháborít, hogy kidobnak egy alkotást, és egy év múlva viszontlátjuk pepitában - elméletem szerint. Attól függetlenül, hogy egy pályázatról van szó, aminek az anyagát nem tartják meg, így visszatáncoljon a porondra más köntösben, más szerzővel, az akkor is plagizálás, mert a mi eredeti verziónk köszöni szépen, de él és virul. Már csak arra lennék kíváncsi, hogy szivároghatott ki?
 

I: Most amúgy lehet, hogy bokán fogsz rúgni, de mi van, ha nem szivárgott ki, és ő is régóta dolgozott rajta? Akkor viszont marad a másik lehetőség: a diszkrimináció. Amúgy meg nemcsak él és virul, mint ahogy mondtad, hanem még az “eredeti” verzió el sem készült, mi már a negyedik részhez írtunk ötleteket.

N: Csak úgy tudom elképzelni, hogy egy fanfiction-nek indult a szerző regénye.

I: Ez bennem is megfordult *bólogat hevesen, és megigazítja a merevítőlemezes csuklópántot* Ráadásul fanfiction-nel komoly kiadó nem igen foglalkozik.

N: Ám még mindig ott van a diszkrimináció problémája. Ezt nem lehet kimagyarázni ennyivel. De tudod mit? Már nem is érdekel, hiszen tudjuk, hogy jót alkotunk, és az előítéletek ellenére is sikeres lesz. Mind a négy kötet xD De három biztos :P

I: A gond ott kezdődik, hogy fent *mutat a fejére* én is így gondolom, de itt *teszi a kezét a mellkasára* már nem. Egész életemben ennek az áldozata voltam, a kinézetem, az érdeklődési köröm, az alkotási vágyam miatt. És van, amikor már az én toleranciám is szabadságra megy, szóval nekem ez azért piszkálja a csőrömet.

N: Nos, én még kezdő vagyok hozzád képest, épp ezért lelkes, úgyhogy fel a fejjel, együtt sikerül, diszkrimináció és minden előítélet ellenére :)

I: Megoldjuk :3 Mi már nem is sósav, hanem királyvíz vagyunk :P

N: Úgyhogy, Kiadók, reszkessetek! Plagizálók, ti meg meg se közelítitek a tehetségünket… A SushiKimchi nem adja fel!

Tovább

Kulisszatitkok I.: A szakirodalom

Ha írsz valamiről, soha nem szabad tudatlanul tenni! Legyél tájékozott; gyűjts információt internetről, könyvekből, dokumentumfilmekből, előadásokról.

Nekünk is megvan a magunk kis információhalmaza, és szerencsére egyre gyarapodik.

Mivel mi alapvetően a japán kultúrából nőttünk ki, mint fatörzsből gyönge ága, leginkább ezen alapul a tudásunk. Ezt egészíti ki minden más, főleg ázsiai, majd nyugatra haladva leginkább a magyar kultúra.

Íme tehát, amin felnőttünk:

Affair - Shuko Kano, mangaantológia

Ai no kotodama - japán film

Ai no kusabi- anime

Antique bakery - koreai film

Bokura No Ai No Kanade- japán film

Boy meets boy - koreai film

Dangerous love - koreai film

Descendants of darkness - anime

Docchi mo docchi - japán

Doushite furetakunai - anime

Earthian - anime

Enzai - anime

Formula 17 - kínai film

Frozen flower - koreai film

Fujimi Block No. 2 Symphony Orchestra - anime

Gravitation - anime

Happy together - kínai film

Hybrid child - anime

Ikoku irokoi romantan- anime

Junjou pure heart - japán

Junjou romantica - anime

Just friends? - koreai film

Kindan no koi - japán film

Kirepapa- anime

Kizuna - anime

Koisuru boukun - anime

Love sick the series- thai film

Love stage - anime

Loveless- anime

Magányos csillag - Yuno Ogami, manga

Maiden rose - anime

Mennyi időnk van? - Katona André, könyv

Mirage of blaze - anime

My Sexual Harassment - anime

Okane ga nai - anime

Pair of love - kínai film

Papa to kiss in the dark - anime

Please, save my earth - anime

Sekai ichi hatsukoi - anime

Sensitive pornograph - anime

Sukisho - anime

Tabu - japán film

Taiikukan baby- japán film

Takumi-kun - japán film

The king and the clown - koreai film

The lover - koreai film

The Romantic Tale of a Foreign Love Affair - anime

Tight rope - anime

Tokyo babylon - anime

Tsubasa no kakera - japán film

Unmei no kodou - japán film

Uraboku/Betrayal knows my name - anime

Vassalord - anime

Vázlatok - Hinako Takanaga, manga

Viewfinder - anime

X 1999 - anime

Yebisu Celebrities - anime

Yebisu celebrities - anime

Zetsuai, Zetsuai bronze - anime

Tovább

Alterego egy más világban

Mielőtt szórakozni megy az ember, általában tájékozódik a szóba jöhető helyekről. Ezek paraméterei legtöbbször a következők: olcsó, könnyen megközelíthető, híres, kulturált. Én is ezek mentén kezdtem a keresést. Viszont akadnak speciális keresési feltételek, amik egyénre szabottak. Esetemben a "melegbarát" ezúttal kiemelten fontos szerepet játszott. Ne is kérdezzétek… Mindjárt beavatlak.

Az emberek többsége elkezd fújjogni, ha valaki kiejti a száján a homoszexuális szót, valamint annak  szinonimáit és pejoratív kifejezéseit. Ezen nincs mit szépíteni. Azt viszont kevesen tudják, mennyire kreatívak az azonos nemhez vonzódók, ha szórakozásról van szó. Ennek egyik formájának lehettem szem- és fültanúja, amikor kiválasztottam és beléptem az Alteregóba.

Az Arany János utcai metrómegálló szomszédos utcájában, a Dessewffyben van. Fura, mert nem is tudtam, hogy a Peaches and Creamtől, ami elég extravagánsnak számít a maga nemében, csak egy köpésre van.

Az 1000.-os belépő megéri az árát, különösen azokon a napokon, amikor műsor is ki van tűzve. Ha sikeresen átjutottunk a biztonsági ellenőrzésen, ergo mindenki otthon hagyta a Hattori Hanzou-t és nagyapa kedvenc bicskáját, valamint a korhatáron felül van, akkor az előtérben egy kedves jegyértékesítőnél megválthatja a jegyét, a mellette lévő ruhatárban pedig némi díj ellenében le kell raknia a kabátot.

Az előtérből leszűrtem a magam kis következtetését, ahol tényleg szinte semmi nincs. Nem is ballagtam le a lépcsőn az alagsorba nagy elvárásokkal.

Lent azonban stílusos led fényekkel megvilágított helyiségek fogadtak, ahol mindenütt a bárpult adta a legtöbb világítást. Kényelmes és ízléses ülőalkalmatosságok várják a beszélgetni  és pihenni vágyókat.

De jaj, sehol egy itallap! Ettől egy kicsit kétségbeestem, és valóban. Mellbevágó élmény volt kikérni az italom… Miért nincs itallap?! A választék a szemem előtt volt az üvegpolcokon, na de honnan kéne tudnom, ha nem vagyok barista és nagy ivó, hogy mit lehet kotyvasztani belőlük, ha nem tisztán kérem? Az árakról meg tényleg ne beszéljünk... Lehet, hogy ebben rejlik az elitsége? Akkor is túlzásnak tartom. Azért mindig van kiskapu, hajnalra meg is mutatták, köszi Robi :)

Számomra Robi volt a hely egyik különlegessége a fellépők mellett, mert egy rendkívül jó szándékú és segítőkész fiút ismertem meg benne. Remélem, ti is összefuttok vele :)

Na igen, a fellépők. Az anime cosplayesek megirigyelhetnék egyes fellépőruhák kifinomultságát, látszik rajtuk, milyen gondossággal készítik őket. Lenyűgöző volt! Ahogy a sminkek is. Bár az egész műsor a tátikás éneklés és a kinézet köré épül, olyan élményt ad, hogy garantáltan jól szórakozik a néző. A konferanszié meg egyenesen tarol sziporkázó előadásmódjával!

Ezután aztán kifulladásig megy a tánc, az ismerkedés. Engem különösen az utóbbi hozott lázba, sehol nem tapasztaltam még ilyet. Egészen más a hangulat is, mint ahol csak heterók vannak. Az észrevehető simogatásokat látványos csókcsaták váltják fel, aztán néhány perc múlva eltűnnek a szemünk elől. Borzongató :3

A DJ érti a dolgát, egy percre nem tudtam megállni, és nem is kérdés, hogy még visszatérek!

Tovább