Muftikos tanévem lassan a végére ér. Igazán vegyes érzésekkel, kellemes és kellemetlen élményekkel hagyom magam mögött. Ha nyilatkoznom kéne, az talán túlságosan is elfogult lenne. Majd megverselik helyettem valahol, valamikor viszont hallhatom egy slam poetryben. Amiről viszont mindenképp szeretnék szólni, az a művészeti projekt, melynek közege hídként és csatornaként szolgál X-Y-Z generáció közt. Azaz a digitális bevándórlók és bennszülöttek közt.

Feltörekvő start up, avagy hogyan tapasztaltuk meg muftikként a digitális művészet első lépéseit.

Recept következik.

Először is, végy egy tevékeny, muftikokból álló csoportot muftikos guruval. A legfontosabb összetevők a kreativitás, élénkség, vizualitás, zeneiség, amiket a guru multimédiás eszközeivel arányosan kevertünk. Utóbbihoz laptop, kamera, mikrofon és persze internetkapcsolat szükséges. Igazán nem kell bonyolult dolgokra gondolni. Persze, az sem árt, ha van olyan személy, aki flottul kezeli ezeket.

Másodszor, terjeszd a kreálmányt, és oszd meg az életérzést másokkal.

Az ízélmény, amit a készületek közben átéltünk, maradandót hagyott nem csak bennünk, hanem lábnyomot a digitális-virtuális térben. Jó hangulatot teremtett, miközben gyakorlatias ismeretekkel lettünk gazdagabbak. Az egyetemi tanterem akusztikája ugyan nem volt a legjobb, és a berendezés sem volt egy Szerelem-projekthez tervezve, de hozott anyagból dolgoztunk. Az eredményt alább megtekinthetitek :)

Manapság a digitális művészet nem egy elvont, absztrakt találmány, hiszen a 20. század technikai fejlődése megváltoztatta nemcsak az életünket, de a gondolkodásunkat is. Az önkifejezés egyre  hétköznapibb megoldása az, hogy a virtuális térben bontakozik ki.

Szélesebb körökben is egyre elterjedtebb, mint pl. az oktatásban és a kulturális intézményekben. Utóbbiak kiállításaikat, előadásaikat és munkájukat gazdagítják a virtuális tér adta lehetőségekkel. Ebből is látszik, az "itt és most" érzése még inkább a 21. század élettere lett.

Csak egy példa, a Műcsarnok virtuális kiállítása: 

http://visit360.net/clients/szecesszio_mesterei/start_hu.html

Az audio- és vizuális művészetek uralkodó irányzatként hódítják meg a Velencei-partot, köszönhetően a Gárdony Coworking aktivitásának. Helyszíni, élő "live stream" bejelentkezéseikkel a tévéhíradók tudósításait idézik. Közegük a Facebook, ahol gyorsan sok embert tudnak elérni. Nem hanyagolható el az a tény, hogy a fizikai keretek feloldásával akár több ezer nézőhöz jutnak el úgy, hogy közben a minimálisra csökkennek a költségek és az eszközök száma. Általuk sikerült megvalósítanunk szemináriumi munkánkat, és ismerkedtünk meg a digitalizáció adta lehetőségekkel, melyet most én is tovább adok :)

Olvassatok, tájékozódjatok! Mindenekelőtt azonban tapasztaljátok meg ;)

 Szerelem-projekt

Érdekes közvetítések itt

Források, ajánlott olvasmányok:

Marc Prensky: Digitális bennszülöttek, digitális bevándorlók in. On the Horizon,  NCB University Press, Vol. 9 No. 5., 2001. október

http://goliat.eik.bme.hu/~emese/gtk-mo/didaktika/digital_kids.pdf

http://mek.niif.hu/01700/01745/01745.pdf

http://www.gondolatkiado.hu/az-elbeszeles-fonala

http://www.media.u-szeged.hu/szajbely60/pdf/tokai.pdf

http://cri.histart.umontreal.ca/cri/fr/intermedialites/p6/pdfs/p6_rajewsky_text.pdf

(...)